Zelfvertrouwen Verbeteren

Drie tips voor meer zelfvertrouwen

Deel artikel

Zelfvertrouwen is iets wat iedereen wel wil, maar wat een onszelf moeten aanleren. Wanneer we op jonge leeftijd naar school gaan dan krijgen we geen vak waar we ons zelfvertrouwen verbeteren. Dit is erg merkwaardig. Zelfvertrouwen heb je ook tijdens de functie op latere leeftijd en tijdens latere studies nodig. Sommige mensen zullen aan diverse dingen niet beginnen, omdat ze te weinig zelfvertrouwen hebben. Dit is erg zonde. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde sport te beoefenen, maar niet gaan omdat je die eerste stap niet durft te zetten. Of niet met iemand op een date gaan omdat je het niet aan durft. Een gemiste kans wordt dit ook wel genoemd.

De tips om je zelfvertrouwen te verbeteren

Tijdens dit artikel willen wij je een aantal tips geven waar je direct mee aan de slag kunt om je zelfvertrouwen te vergroten. Wanneer je deze in je achterhoofd probeert te houden en hier constant aan probeert te werken, zal je merken dat je zelfvertrouwen en assertiviteit direct nog zal toenemen. Allereerst hebben we deze tips hieronder samengevat. Later worden deze behandeld hoe je hier aan kunt gaan werken.

  • Werk aan je houding en denk positief
  • Ontwikkel jezelf voortdurend
  • Fouten willen maken

Positief denken en je houding verbeteren

Deze beiden hebben veel met elkaar te maken. Het is namelijk voor ieder persoon zeer belangrijk om positief in het leven te staan. Wanneer je tijdens alledaagse bezigheden positief gaat denken wordt alles leuker om te doen en krijg je tegelijkertijd een betere houding. Anderen zullen aan je merken dat je positief in het leven staat en dat je goed in je vel zit. Dit geeft je een hele andere uitstraling. Mensen zullen ook gelijk zien dat je een positieve houding hebt en zijn sneller geneigd om contact met je te leggen. Zelf ga je ook gemakkelijker met mensen om wordt contact leggen met anderen en anderen met jou een stuk makkelijker. Daarnaast heeft het ook geen meerwaarde om je druk te maken over vele alledaagse bezigheden en deze alleen van de negatieve kant te bekijken.

Om er voor te zorgen dat je een positieve houding blijft aanhouden moet je dit constant tegen jezelf blijven zeggen. Haal je bijvoorbeeld een onvoldoende voor een bepaald tentamen dan kun je denken ik ga de volgende keer harder mijn best doen en ik weet nu wat ik fout heb gedaan. Wanneer je dit doet en het tentamen de volgende keer wel haalt heb je de zelfvoldoening waar je ook op uit was.

Ontwikkel jezelf voortdurend

Iedereen heeft doelen in het leven en dingen die hij of zij leuk vind. Uiteindelijk gaat het er om hoe gelukkig je bent. Daarom is het belangrijk om te doen wat je leuk vind. Zo kun je voor jezelf doelen stellen op dingen die jij leuk vind. Dit geeft je een richtlijn waar je naar toe kunt werken in je leven. Wanneer je een doel hebt en hier gericht naar toe kunt leven wordt je een stuk gelukkiger. Denk dan constant hoe je jezelf beter kunt maken in de dingen waar jij graag goed in wilt zijn. Indien je namelijk goed bent in de dingen waar je zelf goed in wilt zijn dan zal je zien dat je een stuk zelfverzekerder wordt.

Fouten willen maken

Fouten willen maken klinkt voor sommigen raar. Je wilt namelijk altijd dingen goed doen en maakt daarbij het liefst geen fouten. Toch is het goed om fouten te maken. Als kind leer je voortdurend doordat je iets fout doet en gaandeweg steeds beter in de gaten krijgt hoe je het dan wel zult moeten doen. Iedere keer dat je iets verkeerd moet kun je dus bij jezelf blij zijn dat je een fout hebt gemaakt, omdat je dus weer iets hebt geleerd wat je de volgende keer beter kunt doen. Zo beland je in een continue proces om jezelf te ontwikkelen.

Gerelateerd nieuws

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen

Het uitstralen van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor jezelf. Door het uit te stralen voorkom je eigenlijk dat andere waarnemen dat je geen zelf vertrouwen

Hoe bouw ik aan mijn zelfvertrouwen?

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, iedereen voelt zicht namelijk wel is onzeker. De ene persoon wat meer