Zelfvertrouwen Verbeteren

Hoe bouw ik aan mijn zelfvertrouwen?

Deel artikel

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, iedereen voelt zicht namelijk wel is onzeker. De ene persoon wat meer dan de andere uiteraard.

Het krijgen van zelfvertrouwen is een vaardigheid die je kunt oefenen. Het is belangrijk te weten waar je soms angstig voor bent en meer zelfvertrouwen voor wilt uitstralen.

Bij zelfvertrouwen is het vaak een kwestie van ervaringen. Hoe vaker je in een bepaalde situatie bent terecht gekomen of wat hebt gedaan, hoe beter je je voelt.

In dit artikel willen wij dan ook verder ingaan op hoe je meer aan je zelfvertrouwen kunt bouwen.

Voor het opbouwen van zelfvertrouwen zijn de volgende vijf punten van groot belang:

  • Probeer het te accepteren
  • Bevestiging
  • Zorg voor uitdagingen
  • Geloof in je zelf
  • Ga de confrontatie aan

We zullen ze hier wat toelichten.

Probeer het te accepteren

Probeer vanuit jezelf altijd een mening en idee te hebben en hierover te kunnen praten en eigenlijk op te kunnen treden als dat moet. Probeer niet met de menigte mee te gaan als zij het over wat anders eens zijn en jij niet. Het is belangrijk om te accepteren dat je bent wie je bent en dat je anders kunt denken dan andere personen. Natuurlijk is dit soms lastig, daarom is het handig te beginnen bij een kleine groep en waarna je dit beter kunt uitoefenen in grotere groepen.

Bevestiging

Probeer niet anderen zomaar na te doen of over te nemen. Elke persoon drukt zich anders uit en het is belangrijk dat je een bevestiging vindt wat je zelf wilt. Als voorbeeld: koop dus niemand zomaar kleding omdat andere dit dragen, maar draag wat je zelf comfortabel vindt.

Zorg voor uitdagingen

Het is goed om uitdagingen te hebben. Wanneer je meer zelfvertrouwen wilt opbouwen is het belangrijk steeds kleine uitdagingen te hebben om een stapje verder te komen. Houd dan altijd rekening met je eigen kwaliteit en je beperkingen. Zo kun je bijvoorbeeld een doel voor ogen stellen en hier geleidelijk naar toe werken om wat meer zelfvertrouwen te creëren.

Neem altijd kleine stappen en niet te grote uitdagingen aan. Stapje voor stapje bouw je aan je zelfvertrouwen. Het is ook altijd goed om even stil te staan bij stappen die niet goed gaan, zo zie je wat je fout doet en kun je vanuit hieruit leren waardoor je het de volgende keer beter afgaat.

Geloof in jezelf

Bij het bouwen aan je zelfvertrouwen is het belangrijk om in jezelf te vergroten. Dit is natuurlijk vaak erg lastig als je ergens angstig voor bent of het gevoel hebt dat je er niet in goed bent. Probeer jezelf te overtuigen dat je de uitdaging gewoon aangaat. Een beetje vertrouwen in jezelf zal je veel meer vooruit helpen, na afloop zal je waarschijnlijk denken dat het helemaal vaak niet zo moeilijk was of angstig was als vooraf gedacht.

Ga de confrontatie aan

Ja het is lastig, maar probeer de confrontatie is aan te gaan. Sommige situaties zijn erg ongemakkelijk en daarom is het belangrijk om de situatie toch aan te gaan, door vaker de situatie mee te maken zal je meer zelfvertrouwen opbouwen.

Stel als iemand naar je kijkt, kijk dan niet direct naar beneden. Hetzelfde met een gesprek, als iemand je wat vraag: probeer rustig het gesprek aan te gaan.

Hoe vaker je de confrontatie aan gaan hoe beter je gaat voelen waardoor je minder ongemakkelijk ervoor voelt.

Cursus zelfvertrouwen

Via een cursus zelfvertrouwen kun je goed werken aan je zelfvertrouwen. Zo leer je in de cursus hier beter mee omgaan en welke onderdelen je allemaal rekening mee moet houden. Het is een echte aanrader als je meer zelfvertrouwen wilt opbouwen in je leven. Zie het als een investering in je eigen leven die je altijd zal helpen.

Gerelateerd nieuws

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen

Het uitstralen van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor jezelf. Door het uit te stralen voorkom je eigenlijk dat andere waarnemen dat je geen zelf vertrouwen