Zelfvertrouwen Verbeteren

Hoe neem jij zelf de stap om af te kicken?

Deel artikel

Verslavingen zijn er in erg veel verschillende varianten. Zo kan het zijn dat je een telefoonverslaving hebt, maar daarnaast ook om een wietverslaving. Over het algemeen wordt een wietverslaving als een stuk erger gezien. Op het moment dat je iemand kent, of zelf te maken  hebt met een verslaving, dan is het belangrijk om af te kicken. Om onze lezers hierbij te helpen, hebben wij uitgezocht hoe je dit als beste kunt doen.

Wanneer wordt er gesproken van een verslaving

Als je af en toe blowt of drinkt is er nog geen sprake van een verslaving. Er is pas sprake van een verslaving als er dagelijks wordt gebruikt en een persoon het gevoel heeft niet meer zonder te kunnen leven. Op het moment dat dit bij jou aan de orde is, is het van belang om actie te ondernemen. De eerste stap die je dient te nemen is het erkennen van de verslaving. Vanaf daar kan je de verslaving afbouwen. Dit geldt zowel bij afkicken alcohol als bij het afkicken van wiet.

Hoe bouw je de verslaving af?

Het lukt vrijwel niemand om van de ene op de andere dag ergens mee te stoppen. Probeer dit ook zeker niet van jezelf te verwachten. Het is hierbij het beste om de verslaving af te proberen bouwen. Probeer in plaats van 5 jointjes per dag nog maar 4 joints per dag te roken. Mocht dit goed gaan, dan kan je van 4 naar 3 gaan. Op die manier bouw je het gebruik af en neemt de verslaving ook af.

Veel mensen die blowen roken ook regelmatig. Als dit bij jou ook aan de orde is, dan kan je er ook voor kiezen om daarmee te stoppen. Toch is het erg lastig om dit tegelijkertijd te doen. Het is vaak het slimst om eerst te stoppen met blowen en daarna te stoppen met roken. Op die manier is de stap niet te groot.

Een stok achter de deur

Wanneer je wilt afkicken is het erg verstandig om te zorgen voor een stok achter de deur. Hier kun je op verschillende manieren voor zorgen. Een van de methodes is door de verslaving te bespreken. Door dit met een aantal mensen te bespreken die dichtbij je te staan zorg je ervoor dat zij zich ermee gaan bemoeien. Dit klinkt en misschien erg vervelend, maar zorgt vaak wel voor de beste resultaten. Je hoeft dit natuurlijk niet aan iedereen te vertellen, maar wanneer je 3 a 4 mensen op de hoogte brengt, dan scheelt dat vaak al een hoop.

Koppel er iets leuks aan

Een andere manier om afkicken wiet op een prettigere manier te laten verlopen is door er een leuk doel aan te koppelen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om jezelf te belonen met een leuke vakantie als je bent afgekickt. Belonen zorgt vaak voor veel betere resultaten en maakt het afkickproces een stuk minder zwaar. Wel is het uiteraard belangrijk dat je er een realistische beloning aan koppelt.

Gerelateerd nieuws

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen

Het uitstralen van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor jezelf. Door het uit te stralen voorkom je eigenlijk dat andere waarnemen dat je geen zelf vertrouwen

Hoe bouw ik aan mijn zelfvertrouwen?

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, iedereen voelt zicht namelijk wel is onzeker. De ene persoon wat meer