Zelfvertrouwen Verbeteren

Hoe psychologie je bij onzekerheid helpt

Deel artikel

Als je onzeker bent dan kan je het gevoel krijgen dat je problemen of andere situaties in je leven niet het hoofd kunt bieden. Terwijl je misschien wel alle nodige kennis of vaardigheden in huis hebt.

Wanneer dit zich voordoet, neemt ook het angstniveau sterk toe. Dan kan er angst, een mentale blokkade, gebrek aan concentratie ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is als je gevraagd wordt om in het openbaar te spreken.

Zelfs als je veel weet over dit onderwerp, dan kun je nog onzeker, bang of angstig zijn om te spreken. Dit kan leiden tot onproductief gedrag, misschien vergeet je een stuk van de inhoud, sta je te beven of in het ergst geval, kun je de toespraak niet afmaken.

Wat is de schade die onzekerheid aanricht?

Onzekerheid vermindert ons zelfvertrouwen, ons gevoel van eigenwaarde, ons vermogen om risico’s te nemen en nieuwe dingen te proberen. Het brengt ons tot uitstelgedrag, tot het vermijden en ontvluchten van situaties die wij als bedreigend beschouwen.

Dit gebeurt omdat we ons, als we ons onzeker voelen, door deze emotie incapabel gaan voelen en we worden overspoeld met disfunctionele, negatieve gedachten die ons uiteindelijk in een spiraal doen belanden die het gevoel van onzekerheid en angst versterkt.

Wat is de behandeling voor onzekerheid?

Psychotherapie voor onzekerheid streeft naar de ontwikkeling van specifieke vaardigheden, naar gelang van elk geval, die de persoon helpen en bijstaan om zijn doelen en doelstellingen te bereiken.

Aangezien onzekerheid een emotie is die vermijdingsgedrag en uitstel van besluitvorming veroorzaakt, kan het een belemmering worden voor de realisatie van de therapie zelf, omdat je door de onzekeherid moeite hebt om je bloot te gevan aan de psycholoog.

Deze angst onder ogen zien en beseffen dat om uit de onzekerheid te geraken het nodig is hun manier van denken en handelen te veranderen is een grote stap, hiervoor is Psycholoog Bilthoven de beste professional om je in dit proces te steunen en bij te staan.

Als resultaat van psychotherapie leer jij jezelf beter kennen, net als je mogelijkheden en capaciteiten, vergroot je de zekerheid in jezelf. En zo kun je nieuwe situaties en uitdagingen in het leven aan gaan.

Gerelateerd nieuws

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen

Het uitstralen van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor jezelf. Door het uit te stralen voorkom je eigenlijk dat andere waarnemen dat je geen zelf vertrouwen

Hoe bouw ik aan mijn zelfvertrouwen?

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, iedereen voelt zicht namelijk wel is onzeker. De ene persoon wat meer