Zelfvertrouwen Verbeteren

Hoogsensitiviteit en zelfvertrouwen: gaan deze twee samen?

Deel artikel

Hoogsensitieve personenBen jij een hoogsensitief persoon? De kans is groot dat je ooit weleens van deze term gehoord hebt. Maar toch bestaat er vaak een verkeerd beeld van deze karaktereigenschap en wordt het hoog tijd dat we hier verandering in brengen. Want hoogsensitief zijn, betekent niet alleen dat je ontzettend gevoelig bent en niet veel prikkels kunt verdragen. Het is zoveel meer en daarbij is het belangrijk dat we ook de positieve kanten blijven benadrukken. Om wat meer duidelijkheid te scheppen over dit fenomeen leggen we je graag uit wat hoogsensitiviteit nu precies is. Daarnaast gaan we in op de combinatie van hoogsensitiviteit met zelfvertrouwen aangezien veel hoogsensitieve personen last hebben van een gebrek hieraan. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitieve personen kenmerken zich door hun gevoeligheid voor bepaalde prikkels. Ze staan namelijk nog meer dan andere mensen open voor indrukken van buitenaf, waardoor ze gemakkelijk moe kunnen worden en zich terug moeten trekken. Naast gevoeligheid voor prikkels hebben hoogsensitieve personen ook een zeer rijke, interne belevingswereld. Zij denken veel na over gebeurtenissen, mensen en gevoelens en hebben daardoor de kracht zich goed te kunnen inleven in anderen. Ook pikken zij hierdoor eenvoudig de gemoedstoestand van anderen op want opnieuw voor een uitputtingsslag kan vormen.

Ondanks dat regelmatig een hoop negatieve eigenschappen worden toegekend aan hoogsensitieve personen bezitten zij ook over een hoop positieve karaktereigenschappen. Zo zijn ze over het algemeen erg creatief, hebben ze een hoge mate van empathie, zijn ze gewetensvol, zijn ze uitermate goede gesprekspartners, leren ze snel en zijn ze voorzichtig.

Als hoogsensitief persoon zelfvertrouwen krijgen

Helaas worstelen veel hoogsensitieve personen met een sterk gebrek aan zelfvertrouwen. Dit komt omdat ze vaak spanningen en stress van andere mensen overnemen of overprikkelt raken, waardoor ze het gevoel hebben dat ze iets fout doen. Dat levert frustratie, een gevoel van falen en vaak een laag zelfbeeld op. Door deze stress en spanningen bereiken ze namelijk vaak niet hun ware potentie.

Een goede manier om als hoogsensitief persoon meer zelfvertrouwen te krijgen is door je te focussen op de positieve kanten van deze karaktereigenschap en deze sterke kanten in je voordeel in te zetten. Jouw unieke talenten zijn vaak dat je creatief bent, erg loyaal bent, veel inspiratie hebt en jezelf kwetsbaar kunt opstellen. Leer te focussen op deze eigenschappen en je zult zien dat je niet alleen meer energie krijgt in je dagelijkse bezigheden maar ook meer zelfvertrouwen krijgt.

Gerelateerd nieuws

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen

Het uitstralen van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor jezelf. Door het uit te stralen voorkom je eigenlijk dat andere waarnemen dat je geen zelf vertrouwen

Hoe bouw ik aan mijn zelfvertrouwen?

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, iedereen voelt zicht namelijk wel is onzeker. De ene persoon wat meer