Zelfvertrouwen Verbeteren

Rekenen op de basisschool

Deel artikel

De basisschool is een plek om algemene basiskennis over te dragen aan kinderen van de leeftijd 4 tot en met ongeveer 13 jaar oud. Nederlands, Engels, rekenen en oriëntatie op de wereld en kunst. Al deze vakken kom je tegen op de basisschool, waarin rekenen en Nederlands een grote prioriteit hebben. Rekenen zie je namelijk overal in het dagelijks leven terug en er wordt op veel verschillende manieren mee geoefend.

Oefenbladen

Voor het vak rekenen is er niet alleen maar uitleg nodig. Oefenen is van groot belang om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Daarvoor worden vaak oefenbladen gebruikt. Deze bladen krijgen de kinderen uitgedeeld in de les om op school, of thuis te maken. Hierop staan opdrachten, zoals rekensommen of redactiesommen die de scholieren proberen te maken. Door het oefenen leren zij hoe zij het zelf moeten doen, in plaats van alleen zien hoe de leerkracht dit doet.

Rekensommen

Deze soort sommen is een simpele variant van het vak rekenen. Het zijn eigenlijk gewoon rekensommen op het oefenblad zonder verhaal. Er zijn alleen cijfers en rekensymbolen te zien die opgelost moeten worden door de leerlingen. Vaak zijn het enorm veel rekensommen van hetzelfde onderwerp. Zo wordt er bijvoorbeeld alleen gefocust op optellen, of vermenigvuldigen. Deze vorm van opdrachten wordt vaak voor de jongere kinderen gebruikt.

Redactiesommen

Naast de simpele rekensommen zijn er ook complexere sommen die op hetzelfde neerkomen. Deze opdrachten zijn voorzien van tekst, waardoor de leerling de som uit het verhaaltje moet halen. Hierdoor is de oplossing moeilijker te vinden, omdat begrijpend lezen ook erg meespeelt met de opdracht. De redactiesommen zijn vaak in een minder groot aantal terug te vinden op het oefenblad. Daarnaast zijn de sommen veel groter en kosten ze dus ook meer tijd voor de kinderen. Hierdoor worden deze soort sommen ook meer aan de oudere kinderen gegeven.

Rekenen is dus een zeer belangrijk vak op de basisschool, omdat het altijd terugkomt. Dit vak wordt gegeven door middel van uitleg en oefenbladen te geven aan de kinderen. Rekensommen en redactiesommen zorgen dan voor een uitgebreide kennis van rekenen. Zo zijn de kinderen goed voorbereid op wat gaat komen!

Gerelateerd nieuws

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen

Het uitstralen van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor jezelf. Door het uit te stralen voorkom je eigenlijk dat andere waarnemen dat je geen zelf vertrouwen

Hoe bouw ik aan mijn zelfvertrouwen?

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, iedereen voelt zicht namelijk wel is onzeker. De ene persoon wat meer