Zelfvertrouwen Verbeteren

Wat is outplacement en hoe pak je dit het beste aan

Deel artikel

Een ontslag is nooit aangenaam, noch voor de werknemer als voor de werkgever. Welke uiteenlopende reden ook aan de basis ligt van een ontslag, het is altijd aan te bevelen als ondernemer de ontslagen werknemer te laten opvangen. Ook wel het outplacement-traject genoemd.

Wat betekent outplacement eigenlijk?


Werknemers die om een of andere uiteenlopende reden van hun ex-werkgever naar ander werk moeten zoeken, hebben recht op een begeleidingstraject dat hun moet helpen naar nieuw werk. Dit wordt ook wel outplacement geheten. Het is de bedoeling dat een loopbaanprofessional je een uitweg biedt naar een nieuwe werkgever. Het is tegenwoordig de normale gang van zaken dat een werkgever bij reorganisatie of bij een ontslagregeling de werknemer outplacement aanbiedt. Uitzondering op die regel is alleen wanneer het bedrijf failliet gaat of over te weinig financiële middelen beschikt, geen begeleiding moet worden aangeboden. Voor de goede orde: de werkgever is dit zelfs wettelijk verplicht ten opzichte van de werknemer.

Wat is outplacement niet?


Het traject beoogt in feite om met begeleiding van een ervaren loopbaanadviseur de arbeidsmarkt af te struinen en een nieuwe werkgever te vinden. Vrij vertaald betekent dit dat jij het grove werk moet doen, maar dat je door de loopbaancoach enkele handvatten krijgt aangereikt. Bij wijze van spreken gaan ze niet voor jou hengelen, maar leren ze je wel de knepen van het vak hoe je moet hengelen naar een nieuwe job.

Enkele tips bij het outplacement-traject?

  • Spreek op voorhand af welk doel je voor ogen hebt. Halftime, fulltime of starten als freelancer
  • Zorg dat je altijd telefonisch bereikbaar bent, ook na de kantooruren
  • Maak dat de loopbaancoach op dezelfde golflengte zit
  • Check na op LinkedIn of je coach een groot netwerk heeft of niet
  • Hoeveel ervaring heeft het bureau om je persoonlijk van werk naar werk te begeleiden
  • Is de loopbaanbegeleider voldoende bevlogen om je te helpen bij het vinden van een nieuwe loopbaan of niet

Zorg dat je altijd telefonisch bereikbaar bent, ook na de kantooruren

Gerelateerd nieuws

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen

Het uitstralen van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor jezelf. Door het uit te stralen voorkom je eigenlijk dat andere waarnemen dat je geen zelf vertrouwen

Hoe bouw ik aan mijn zelfvertrouwen?

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, iedereen voelt zicht namelijk wel is onzeker. De ene persoon wat meer