Zelfvertrouwen Verbeteren

Zelfvertrouwen op het werk verbeteren

Deel artikel

Zelfvertrouwen op het werk vergrotenMensen die genoeg zelfvertrouwen hebben, hebben geloof in hun eigen kunnen. Dit is geen verkeerde eigenschap als je een carrière wilt opbouwen. Niet alleen kom je dan zelfverzekerd en competent over, maar je zal ook positiever zijn tegenover jezelf en eventuele problemen die langskomen. Mensen met zelfvertrouwen zijn vaak rustiger en kunnen daardoor situaties beter in schatten. Helaas is niet iedereen daar automatisch mee uitgerust, maar kun je zelfvertrouwen ook verbeteren?

Hou jezelf een spiegel voor

Het eerste dat je moet doen om tot de basis van jouw probleem met zelfvertrouwen te komen, is door jezelf de spiegel voor te houden. Je kunt dit doen door middel van een SWOT-analyse. Waar ben je bang voor, waar ben je onzeker over, zijn je gedachten meestal negatief of positief en is er sprake van faalangst? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen om te zien waar je aan moet werken.

Gooi jezelf in het diepe

Zelfvertrouwen komt van ervaringen die wel goed zijn gegaan, vooral als dit meerdere malen is. Door jezelf in het diepe te gooien, kom je erachter dat je ook als je bang bent nog steeds goed werk kunt leveren. Daarnaast zal je zien door het aantal positieve ervaringen, dat je hier in eerste instantie nooit bang voor had hoeven zijn. Hoe meer enge dingen je goed afrondt, hoe meer je zelfvertrouwen zal groeien.

Vergeef en reflecteer

Gaat er toch iets fout, vergeef jezelf dan die fout door te realiseren dat niemand perfect en foutloos is. Ga daarna na waarom je deze fout gemaakt hebt en probeer soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Door een negatieve ervaring om te zetten in iets positiefs (een leerpunt met oog op de toekomst) kun je meer positiviteit creëren. Gaat iets wel goed, sta hier dan bij stil en maak hier een lijstje van. Aan het einde van de dag zal die langer zijn dan je ooit had gedacht. Als je kunt beginnen met het waarderen van je talenten dan volgt je zelfvertrouwen vanzelf.

Kijk op deze website voor meer tips en advies.

Gerelateerd nieuws

Tips om zelfvertrouwen uit te stralen

Het uitstralen van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor jezelf. Door het uit te stralen voorkom je eigenlijk dat andere waarnemen dat je geen zelf vertrouwen

Hoe bouw ik aan mijn zelfvertrouwen?

Het bouwen aan je zelfvertrouwen is iets wat eigenlijk iedereen zou moeten doen, iedereen voelt zicht namelijk wel is onzeker. De ene persoon wat meer